Nieuwe scanner wordt nu al grootschalig getest

Iedereen kent het: je moet je flesje water inleveren bij de beveiligingscontrole om vervolgens voor €3 een nieuwe te kopen bij het eerste winkeltje achter de douane. Het is ongeveer de nummer 1 frustratie van elke reiziger, waar slaan die controles op vloeistoffen toch op? Dat deze controles gerechtvaardigd zijn, blijkt wel uit 2006 toen onder andere Britse terroristen probeerden om zo’n 10 vliegtuigen neer te halen met vloeistofbommen. Het is ook de reden dat deze regels zijn gesteld.

Er is een nieuw apparaat op de markt, de Insight100 Liquid Explosive Detection System. Een hele mooie naam die al vele jaren bekend is in luchthavenland. Het zou de oplossing zijn om het probleem met het flesje water in de toekomst aan te pakken. Het begint inderdaad bijna werkelijkheid te worden aangezien het nu op 65 vliegvelden in Europa wordt getest. Het systeem kijkt hoe licht zich voortplant door vloeistof, waardoor door een aantal metingen wordt voorspeld wat er in de tas zit. Zo hoeft de tas ook niet open, ideaal natuurlijk.

De machine kost ‘slechts’ €50.000. De succesratio is ook nog eens geweldig, minder dan 1% van alle tests worden niet goed afgerond. Als het aan ons ligt zouden de vloeistof-handbagage regels dus al afgeschaft kunnen worden, de verwachting is dat dit tegen het jaar 2016 al kan!

Geef een reactie

Your email address will not be published.